Sociaal Team en wijkverpleegkundigen werken nauw samen

Het Sociaal Team en de wijkverpleegkundigen kunnen mensen in Gouda snel de juiste hulp bieden dankzij hun nauwe samenwerking. Om dit extra te bekrachtigen tekenden Buurtzorg, Plicare en Sociaal Team Gouda op maandag 18 mei 2015 de intentieverklaring ‘Samenwerking wijkverpleegkundige en de Sociale Teams Gouda’.

Bijeenkomst IntentieverklaringIn Gouda zijn drie Sociaal Teams en vier wijkverpleegkundigen actief. “Mensen bellen ons op of ze komen bij ons via het Sociaal Team”, vertelt Linda Hart, wijkverpleegkundige in wijk Oost. “Omdat we zo goed samenwerken met het team kunnen we als we iets signaleren sneller reageren. Bijvoorbeeld als ik bij iemand ben voor zijn gezondheid, maar ontdek dat hij schulden heeft. Dan kan ik dit, na toestemming van de cliënt, gelijk voorleggen aan het maatschappelijk werk of de sociaal raadsman van het Sociaal Team”, vertelt Linda. Mensen kunnen direct contact opnemen met de wijkverpleegkundige via (06) 20 80 47 82 (Angelique Derksen, wijk noord), (06) 11 37 47 95 (Carla Jochems, wijk west) of (06) 28 44 91 82 (Linda Hart, wijk oost).

Allerlei vragen
Het Sociaal Team is een luisterend oor in de wijk. Ook denkt het team mee over passende oplossingen voor vragen of problemen. Nynke Siderius, medewerker van het Sociaal Team: “Wijkbewoners komen bij ons met allerlei vragen. Die gaan bijvoorbeeld over werk, inkomsten, wonen, zorg, gezondheid, dagbesteding, gezin of relatie. Als het nodig is, kunnen wij snel een beroep doen op de wijkverpleegkundige. Deze nauwe samenwerking is een groot voordeel. We kunnen mensen nog sneller en beter helpen, ook op het gebied van gezondheid.”

Samenwerking
De snelle hulp is mogelijk omdat het team en de wijkverpleegkundigen al in een vroeg stadium gebruik maken van elkaars kwaliteiten. “We hebben naast de samenwerking met de wijkverpleegkundigen ook contact met het Sociaal Team Jeugd binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin.”, vertelt Nynke. Wijkbewoners hoeven hun verhaal maar aan één hulpverlener te vertellen, die onderneemt actie. “Dat is voor de wijkbewoner heel prettig. Je hoeft niet zelf te zoeken bij wie je aan het juiste adres bent. We kijken wat iemand zelf kan doen en als dat niet lukt zoeken we naar een oplossing.”Vanzelfsprekend gaat het Sociaal Team zorgvuldig om met gegevens van mensen: “Als we gegevens met andere deskundigen willen delen dan doen we dat altijd in overleg met de wijkbewoner. Zonder zijn of haar toestemming delen we geen informatie”, licht Nynke toe.

Op de foto van links naar rechts: Jos Jonker, Linda Hart, Sandra Tuithof, Angelique Derksen, Carla Jochems, Marc Paul van Buren